IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отваря първата сесия за седмицата с понижения*

Търговията вероятно ще запише трета поредна негативна седмица в очакване на действия на Фед за защита на икономиката

17:20 | 06.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американските фондови пазари отварят търговията с понижения в първата за тази седмица сесия. На 5 септември САЩ отбелязаха Деня на труда и борсите останаха затворени, припомня CNBC.

Анализаторите коментират, че Wall Street очевидно ще удължи триседмичната си негативна серия, предизвикана от очакванията за агресивни действия от страна на Федералния резерв в защита на икономиката.

В първите минути на търговията вниманието привличат новини от изминалото денонощие, сред които и плановете на Volkswagen за публично предлагане на Porsche, което се очаква да бъде сред най-мащабните през 2022 година. Очакванията са това да стане в края на септември или началото на октомври и да приключи до края на годината, но от компанията коментираха още, че всичко зависи от състоянието и развитието на капиталовите пазари.

През седмицата инвеститорите очакват новини от Федералния резерв, както и решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за основния лихвен процент. По-късно днес ще бъдат публикувани и данните за PMI индексът на САЩ за август, които ще дадат важна информация за състоянието на американската икономика.

Водещият борсов индекс отвъд Океана Dow Jones записва спад на стойността си от 0,7% до 31 106,58 пункта, а широкият S&P500 се понижава с 0,75% до 3 895,12 пункта. Nasdaq губи 1,2% до 11 492,7 пункта.

На търговията оказва влияние и информацията от Verizon, която реши да увеличи тримесечните дивиденти до 65,25 цента, спрямо 64 цента на акция. Акциите на компанията поскъпват с 0,7% до 41,58 долара за брой. Като цяло обаче книжата на Verizon загубиха около 7 на сто през последния месец.

Търговията на петролните пазари е смесена - опасенията за доставките се завърнаха след решението на ОПЕК+ да намали добивите през септември. Цената на американския лек суров петрол (WTI) достига 87,35 долара за барел, което е ръст от 0,5%. За европейския сорт Brent обаче тенденцията е обратна - контрактите поевтиняват с 2,5% до 93,41 долара за барел.

На валутните пазари едно евро се разменя за 0,988 долара, а сстойността на британския паунд достига 1,1506 долара за брой. Щатската валута ограничи рязкото покачване, предизвикано от вискоте цени на енергията в Европа, на фона на очакваните ходове на Фед и ЕЦБ за ограничаване на инфлацията през следващите дни.

Цената на златото достигна 1717,10 долара за тройунция, което е спад от 0,34%

* Данните са актуални към 17:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още